top of page
Naropa.jpeg

Mahamudra

Κύκλος Τετραετούς Διδασκαλίας

Residential Retreats με τον Carlos de León

Δεύτερος κύκλος

Αράχωβα 11-16 Ιουλίου 2024

Mahamudra δεύτερο μέρος: Tantra Mahamudra

Η Tantra Mahamudra, επίσης γνωστή ως Mantra Mahamudra, είναι ένα από τα τρία επίπεδα της διδασκαλίας της Mahamudra. Στο πλαίσιο της Tantra Mahamudra, ο όρος mudra αναφέρεται στην ένωση και ο όρος maha αναφέρεται στη φύση αυτής της ένωσης η οποία διαπερνάει πλήρως όλα τα φαινόμενα. Δίνοντας έμφαση στην ένωση της ευδαιμονίας με την κενότητα, στην Tantra Mahamudra εργαζόμαστε με τρία βασικά στοιχεία του λεπτοφυούς σώματος - nadi, prana και bindu. H συνειδητοποίηση επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της εξάσκησης των «6 Γιόγκα του Ναρόπα».

Το δεύτερο και τρίτο έτος αυτού του κύκλου διδασκαλίας, θα εργαστούμε με τα «6 Γιόγκα του Ναρόπα», 3 από αυτά ανά έτος.  Φέτος θα μελετήσουμε:

1. Tummo

Το Tummo είναι μια θιβετανική λέξη, που κυριολεκτικά σημαίνει «οργισμένη γυναίκα», ή όπως την αποκαλεί ο Carlos, «Φωτιά της Dakini» ή «Φωτιά της Σοφίας μας». Από την ταντρική προοπτική, το Tummo θα ήταν μια εκδήλωση της Μητέρας Κουνταλίνι, που αναδύεται στο κεντρικό κανάλι (Avadhuta Nadi). Το Tummo είναι το θεμέλιο των 6 Γιόγκα του Naropa, μας επιτρέπει να εξαγνίσουμε την εμπειρία μας και να συνειδητοποιήσουμε την έμφυτη ευδαιμονία μας (Ananda) και τη φυσική μας σοφία.

 

2. Phowa

Η Phowa, ή «μεταβίβαση της συνείδησης», είναι μία μέθοδος της Vajrayana και του Dzogchen για την επίτευξη είτε μιας ευνοϊκότερης επαναγέννησης, είτε  της απελευθέρωσης ή φώτισης τη στιγμή του θανάτου ή κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης κατάστασης που ακολουθεί τον φυσικό θάνατο (Bardo).

 

Το πιο φοβερό και σίγουρο γεγονός της ζωής είναι ο θάνατος και ο θάνατος έρχεται σε όλους μας. Η διδασκαλία της Vajrayana αναφέρει ότι, αν και ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, το πώς πεθαίνουμε, είτε τρομοκρατημένοι και μπερδεμένοι, είτε με πίστη και πνευματική επίγνωση, είναι στον έλεγχό μας. Η Phowa πραγματεύεται άμεσα με τον φόβο μας για το θάνατο και την φιλοδοξία μας για φώτιση.

Οι επαρκώς καταρτισμένοι ασκούμενοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτή την απλή και ισχυρή μέθοδο προς όφελος άλλων ατόμων και ζώων που έχουν φτάσει στο τέλος της παρούσας ζωής τους. Οι ασκούμενοι της Vajrayana, θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό να εκτελούν Phowa για τους ετοιμοθάνατους και τους πρόσφατα αποθανόντες.

Η απλότητα της τεχνικής και η βεβαιότητα του θανάτου, κάνουν την Phowa μια τεχνική που όλοι οι ασκούμενοι οποιουδήποτε επιπέδου πρέπει να μάθουν, το συντομότερο δυνατό.

 

3. Bardo Yoga

Η διαδικασία του θανάτου και ο δρόμος προς την απόλυτη ελευθερία μετά το θάνατο, και μια πρακτική για την επιλογή μιας καλής επαναγέννησης.

 

Υποστηρικτικές πρακτικές:

1. Θεμελιώδης πρακτική του Chakrasamvara και της Vajragogini

2. Τα 5 σωματικά γιόγκα του Ναρόπα

Το 5 σωματικά γιόγκα του Trulkhor, συνεργάζονται με την ενέργεια και τα κανάλια μας, για να φέρουν αρμονία, υγεία και να διευκολύνουν την άσκηση του Tummo.

 

3. Λευκός Μαχακάλα

Η πρακτική του Λευκού Mahakala εξαγνίζει τα έξι πνευματικά μας δηλητήρια και διευκολύνει την εμπειρία μας στο Bardo. Επίσης προσδίδει πλούτο και ευημερία.

4. Zhitro, για τον εξαγνισμό του Bardo

Το Zhitro είναι το όνομα που αναφέρεται σε έναν κύκλο ή μάνταλα 100 ειρηνικών (zhi) και οργισμένων (khro) ταντρικών θεοτήτων που αντιπροσωπεύουν τα εξαγνισμένα στοιχεία του σώματος και του νου. Αυτές οι εκατό ειρηνικές και οργισμένες θεότητες πιστεύεται ότι εμφανίζονται στην εμπειρία ενός ατόμου κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ενδιάμεσης κατάστασης (Bardo).​

Chakrasamvara.jpeg

Η τάντρα του Chakrasamvara, δημιουργήθηκε στη Βόρεια Ινδία στα τέλη του 8ου ή στις αρχές του 9ου αιώνα και είναι μία από τις πιο σημαντικές μητρικές τάντρες. Οι μητρικές τάντρες δίνουν έμφαση στις θηλυκές θεότητες, όπως οι γιογκίνι και οι ντακίνι. Οι πρακτικές της Μητρικής τάντρας επικεντρώνονται περισσότερο στο καθαρό φως και στην ευδαιμονία που προκαλεί το βίωμα της κενότητας καθώς επιτυγχάνουμε την τελική απελευθέρωση.

Ο Carlos de León παρουσιάζει τη διδασκαλία:

Περισσότερα για τον Carlos de Leon: https://www.amrita.gr/teachers

* Το παρόν retreat είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλοι, ανεξαρτήτως του επιπέδου τους στον διαλογισμό και απευθύνεται σε εκείνες και εκείνους που θέλουν να συνδεθούν βαθύτερα με τον εαυτό τους και να εξελιχθούν συνειδητά.

Vajradhara.jpeg

«Υποστηρίζεται κάπου ο χώρος; Σε τι στηρίζεται; Όπως το διάστημα, η Μαχαμούντρα δεν εξαρτάται από τίποτα. Χαλαρώστε και εγκατασταθείτε στη συνέχεια της ανόθευτης καθαρότητας, οι δεσμοί σας χαλαρώνουν, η απελευθέρωση είναι βέβαιη.

 

Κοιτάζοντας έντονα τον άδειο ουρανό, η όραση σταματά. Ομοίως, όταν ο νους κοιτάζει τον ίδιο το νου, ο συρμός της λογικής και εννοιολογικής σκέψης τελειώνει, και κερδίζεται η υπέρτατη φώτιση».

 

*Απόσπασμα από το τραγούδι Mahamudra του Tilopa

Συμμετοχή

Για να συμμετάσχετε στη διδασκαλία, είναι απαραίτητο να μας στείλετε email στο info@amrita.gr, το αργότερο έως την 5η Ιουνίου 2024, πατώντας το “Εγγραφή στη διδασκαλία” που ακολουθεί και συμπληρώνοντας τα ζητούμενα πεδία.

bottom of page