top of page
Naropa.jpeg

Mahamudra

Κύκλος Τετραετούς Διδασκαλίας

Residential Retreats με τον Carlos de León

Αράχωβα

H Μαχαμούντρα μας προσκαλεί να δούμε με μια φρέσκια ματιά τον κόσμο. Είναι μία παράδοση διαλογισμού μέσα στον ταντρικό βουδισμό, που αποκαλύπτει τη φύση της επίγνωσης, ανυψώνοντας τη συνηθισμένη μας αντίληψη σε ένα εξαιρετικό επίπεδο. Σύμφωνα με αυτή τη διδασκαλία, όλες μας οι εμπειρίες ξεκινούν από έναν νου που είναι εκ φύσεως απέραντος, κενός και γεμάτος φως.

 

Πρόκειται για ένα προηγμένο και εξελιγμένο σύστημα διαλογισμού σχετικά με τη φύση του νου και τις συνειδητοποιήσεις που μπορούμε να αποκτήσουμε. Ακριβώς όπως το βουλοκέρι σφράγιζε παλιά έγγραφα για την επικύρωση της υπογραφής, έτσι και η mahamudra σφραγίζει αυθεντικές ασκήσεις  που μπορούν να οδηγήσουν στη φώτιση, για το όφελος όλων των όντων.

 

Το χαρακτηριστικό του διαλογισμού στη Mahamudra είναι ότι εστιάζει στον ίδιο τον νου και τη στενή σχέση του με τον κόσμο των φαινομένων και την κενότητα. Η σύγχυση και η άγνοια συνήθως καθοδηγούν τα συναισθήματα και την  συμπεριφορά μας, με αποτέλεσμα τη συνεχή δυστυχία και τα προβλήματα. Ο διαλογισμός της Μαχαμούντρα είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος για την επίτευξη της Απελευθέρωσης!

 

Ο όρος «Mahamudra» είναι σανσκριτικός. Κυριολεκτικά σημαίνει «μεγάλη σφραγίδα» ή «μεγάλη στάση» και αναφέρεται στο γεγονός ότι η ουσία όλων των φαινομένων σφραγίζεται από το αδιαχώριστο της ευδαιμονίας και της κενότητας που συντηρείται από το καθαρό φως της αληθινής μας φύσης.

 

Η Mahamudra διδάσκεται σε τρία επίπεδα, από τα οποία οποιοδήποτε μπορεί να οδηγήσει στην Απελευθέρωση:​

 1. Sutra Mahamudra - Ουσιαστικά η ανάπαυση του νου στην κατάσταση της σοφίας που δεν προσδιορίζει τίποτα, ή στην «ενότητα της διαύγειας και της κενότητας». Η sutra Μahamudra χρησιμοποιεί τον νου σαν βασικό εργαλείο για την άσκηση.

 2. Tantra Mahamudra -  Περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες για την εργασία με τα λεπτοφυή κανάλια ενέργειας. Οι τυπικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι τα «6 Γιόγκα του Ναρόπα». Περιλαμβάνει επίσης βαθιά διαλογιστική εργασία με τους Βούδες (Yidam) της παράδοσης.

 3. Essence Mahamudra - Οδηγεί στη στιγμιαία συνειδητοποίηση της αληθινής μας φύσης, ή Βουδικής φύσης.

Σε όλα τα επίπεδα διδασκαλίας της Mahamudra, θα μας θα μας προσφερθούν οι θεμελιώδεις διδασκαλίες του Chakrasamvara. Ο «Chakrasamvara («τροχός της τέλειας ευδαιμονίας» ή «τροχός της ένωσης») είναι ένα ταντρικό διαλογιστικό πρότυπο (Yidam ή στα σανσκριτικά: Ishta-Deva) της υψηλότερης τάντρα (Anuttara) του Βουδισμού Βατζραγιάνα.

Chakrasamvara.jpeg

Η τάντρα του Chakrasamvara, δημιουργήθηκε στη Βόρεια Ινδία στα τέλη του 8ου ή στις αρχές του 9ου αιώνα και είναι μία από τις πιο σημαντικές μητρικές τάντρες. Οι μητρικές τάντρες δίνουν έμφαση στις θηλυκές θεότητες, όπως οι γιογκίνι και οι ντακίνι. Οι πρακτικές της Μητρικής τάντρας επικεντρώνονται περισσότερο στο καθαρό φως και στην ευδαιμονία που προκαλεί το βίωμα της κενότητας καθώς επιτυγχάνουμε την τελική απελευθέρωση.

Ο Carlos de León παρουσιάζει τη διδασκαλία:

Περισσότερα για τον Carlos de Leon: https://www.amrita.gr/teachers

Όλα τα επίπεδα αυτής της διδασκαλίας, είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλοι, ανεξαρτήτως του επιπέδου τους στον διαλογισμό και απευθύνεται σε εκείνες και εκείνους που θέλουν να συνδεθούν βαθύτερα με τον εαυτό τους και να εξελιχθούν συνειδητά.

Πρώτο έτος διδασκαλίας – 2023 –  Sutra Mahamudra

 

 • Προκαταρκτικός εξαγνισμός

 • Μετάδοση

 • Θεμελιώδεις αρχές της Sutra Mahamudra

 • Οι 6 σωματικές ασκήσεις (yogas) που εξισορροπούν τις λεπτοφυείς ενέργειες (pranas), για την προώθηση της υγείας και της διαλογιστικής σταθερότητας

 • ​Τα 4 yogas του Gampopa (διαλογιστική πρακτική)

 •  Chakrasamvara (διαλογιστική πρακτική του κύριου Βούδα της παράδοσης)

Δεύτερο έτος διδασκαλίας– 2024 – Tantra Mahamudra μέρος πρώτο

 • Πρακτική του Chakrasamvara

 • Yogas του Naropa

 • Phowa yoga

 • Tummo yoga

 • Bardo yoga

Τρίτο έτος διδασκαλίας – 2025 - Tantra Mahamudra μέρος δεύτερο

 

 • Πρακτική του Chakrasamvara

 • Yogas του Naropa

 • Illusory body yoga

 • Clear light yoga

 • Dream yoga / Deep sleep yoga

 • Chod Yoga

Τέταρτο έτος διδασκαλίας – 2026 – Essence Mahamudra

 

 • Πρακτική του Chakrasamvara

 • Essence Mahamudra μέσω της μελέτης του τραγουδιού του Tilopa και των  Sutras τoυ Mitripa

 • Karmamudra Yoga

Vajradhara.jpeg

«Υποστηρίζεται κάπου ο χώρος; Σε τι στηρίζεται; Όπως το διάστημα, η Μαχαμούντρα δεν εξαρτάται από τίποτα. Χαλαρώστε και εγκατασταθείτε στη συνέχεια της ανόθευτης καθαρότητας, οι δεσμοί σας χαλαρώνουν, η απελευθέρωση είναι βέβαιη.

 

Κοιτάζοντας έντονα τον άδειο ουρανό, η όραση σταματά. Ομοίως, όταν ο νους κοιτάζει τον ίδιο το νου, ο συρμός της λογικής και εννοιολογικής σκέψης τελειώνει, και κερδίζεται η υπέρτατη φώτιση».

 

*Απόσπασμα από το τραγούδι Mahamudra του Tilopa

Συμμετοχή

Για να συμμετάσχετε στη διδασκαλία, είναι απαραίτητο να μας στείλετε email στο info@amrita.gr, το αργότερο έως την 25η Μαΐου 2023, πατώντας το “Εγγραφή στη διδασκαλία” που ακολουθεί και συμπληρώνοντας τα ζητούμενα πεδία.

bottom of page